Wat heeft Italië toch veel natuurschoon en komt er bovendien niemand tegen.

Een ding hebben alle B&B’s en agriturismo‘s gemeen, de gastvrouw/heer zijn ontzettend gastvrij.

Op dinsdag ochtend heb ik met Monique, die met haar man het agriturismo giunasco.it runt, naar mijn website gekeken. Zij heeft de opbrengst van mijn overnachting met avondeten geschonken aan cycle-for-retinoblastoma. Daar voor heel veel dank. 

Buiten was het droog maar wel bewolkt. Op naar Villafranca in Lunigiana om remmen van de fiets te laten controleren. En ja hoor de remblokjes achter waren totaal versleten. Even wat zonnebrand en proviand voor onderweg gekocht. Je zult het niet geloven, maar de tube zonnebrand creme die ik meegenomen had is bijna op. Dan even het huis van Christel en Cretien bekijken. Het is vrijstaand en ligt heel mooi op een ruim perceel. Het ziet er groot uit. Ja en de omgeving is fantastisch.

Mijn doel voor vandaag is Guinadi op slechts 40km fietsen. Daarom heb ik een omweg gepland. Deze gaat van Villafranca naar Coloretta een klim van 14 km, waarvan de helft over een stenig pad. Hier was  hellingsgraad 7%. Dat was even aanpoten en ik was blij, dat ik een nieuwe achterband heb met goed profiel. De afdaling naar Guinadi had ongeveer dezelfde lengte, maar ging via geasfalteerde wegen. Deze waren in een iets betere staat, dan in het zuiden. Toch weer een fikse bui over me heen gekregen. Daarna even gestopt bij een koffie bar om wat bij te komen van de kou. De eigenaar zag me rommelen met de rits van mijn jas en kwam al snel om me te helpen. Hij deed de kachel in de keuken aan zodat ik snel kon opwarmen.

Guinadi is een klein gehucht op een berghelling en heeft slechts 55 inwoners. Begin jaren 50 waren dat er 1100. Na de oorlog is er een familie naar Parijs verhuist om daar mee te werken aan de wederopbouw. Nu komen de nazaten weer terug om de woningen op te knappen. Enkele wonen er permanent en anderen alleen in de zomer. Dan worden de 1100 inwoners weer gehaald.

De meeste mensen spreken zowel Italiaans als Frans. Mijn gastvrouw is van geboorte Française.

Om het dorp leefbaar te houden is er een coöperatie opgericht. Deze runt een bar voor de “cafè” en de borrel. De dorpsbewoners hebben om de beurt bar dienst. Ik heb er mijn verhaal lekker kunnen vertellen.

Op woensdag ging de route naar Borzonasco. Wederom heel mooi. Mijn gastheer daar was Bruno en hij runde met zijn zoon Theo een kleine B&B La Balsamo, welke toch wel een 25km buiten het stadje lag. De B&B had een kamer, een cabin, één yurt en een wigwam tent. Bruno bood mij de mogelijkheid om samen met hem pasta te eten. Dit was heel gezellig en we hebben uitgebreid over mijn doel gesproken. De volgende ochtend gaf hij aan de maaltijd te zien als een vriendendienst en daarom stort in €20 in de pot voor het goede doel.

Vandaag een hele mooie route door de vallei Aveto, Graveglia en Sturla. Het hoogste punt was 1120m en dat zo vlak bij Genua. De afdaling was de eerste helft verlaten. Het 2e deel was druk en voer door diverse tunnels, gelukkig goed verlicht. Het grootste deel lag mijn snelheid tussen de 35 en 45 km/uur.

Nu ben ik in Arenzano, een plaats aan de bloemetjes Rivièra. Ben maar even naar de kapper gegaan, omdat anders bang ben dat mijn helm niet meer past.

Een nieuwe tussenstand kwam vanmiddag binnen en deze is €10.056. Dank jullie wel hiervoor. Ik neem aan, dat jullie ook allemaal nog keurig die €0,25 per dag per persoon opzij gelegd hebben.

Dit vind je misschien ook interessant: