meer over Retinoblastoom
Retinoblastoom is een zeldzame vorm van oogkanker bij jonge kinderen. Er zijn twee vormen van Retinoblastoom, de erfelijke vorm welke meestal in twee ogen optreedt en de niet erfelijk vorm welke altijd in een oog voorkomt. Bij de erfelijke vorm hebben kinderen van de patiënt 50% kans om ook retinoblastoom te krijgen. Tevens hebben patiënten met de erfelijke vorm later in het leven kans op een andere vorm van kanker in de botten, weke delen of huid.
Retinoblastoom wordt meestal opgemerkt door een witte pupil (kattenoog) waardoor de witte tumor in het netvlies zichtbaar is. In het multidisciplinaire retinoblastoom team van het Amsterdamse University Medical Centers worden alle Nederlandse retinoblastoom patiënten gediagnosticeerd, behandelend en vervolgd; dit wordt gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. De diagnose wordt gesteld door de oogarts d.m.v. oogonderzoek onder narcose gecombineerd met echografie. Met een MRI wordt bekeken of de tumor tot het oog beperkt is of al naar buiten gegroeid.
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden afhankelijk van de grootte van de tumor en precieze lokalisatie in het oog/ogen. Het belangrijkste doel is om het leven, het gezichtsvermogen en de oogbol te sparen met zo goed mogelijke kwaliteit van leven en zo min mogelijk late effecten van de behandeling. De verschillende behandelopties zijn verwijdering van het oog, chemotherapie, bestraling, lasertherapie of bevriezen van de tumor. Samenwerken bij een zeldzame tumor is extra belangrijk.
Momenteel zijn we bezig om een grote internationale studie op te zetten om d.m.v. van biomarkers precies te bepalen bij de diagnostiek en de follow-up van patiënten waar de tumor zit, of die actief is en welke genetische afwijkingen er zijn. Hiermee kunnen de beste keuzes worden gemaakt voor (aanvullende) behandeling en toekomst van onze patiënten.
- Dokter Moll
Wil je meer weten over de onderzoeken van Dokter Moll? Klik dan hier.