Jullie hebben inmiddels €12.264 gedoneerd

Heerlijke omgeving om te fietsen. 

Woensdagochtend kwam Hélène, de gastvrouw van Les 3 Marches, er bij het ontbijt bij zitten en al snel ging het gesprek over Retinoblastoom. Ook kwamen er nog vele andere onderwerpen aan de orde, waaronder reizen en talen.

De route liep weer een stukje door Zwitserland. Het viel op dat aan de Franse zijde veel lint bebouwing was in tegenstelling tot Zwitserland. Dit maakt een rommelige indruk. 

Een groot deel van het traject was gravel, maar zonder de stijle hellingen. Hierdoor waren er minder sleuven in de stenen bodem en hoefde je niet zo te manoeuvreren. 

Het appartement ligt in het dorpje Remoray-Boujeons. Het heeft slechts een auberge en die is uitgerekend op woensdag gesloten. In de wijde omgeving is het moeilijk om een restaurant te vinden. De dichtstbijzijnde ligt op 8,5km en wordt door een heuvelrug gescheiden van mijn plek. Dat zijn dus ook nog 300m klimmen en dalen. Maar het was de moeite waard. De weg liep door bossen afgewisseld met weilanden. Ik kwam dan ook een 10tal veeroosters in de weg tegen. Op de terugweg had het vee zich inmiddels verzameld bij de weg. Gelukkig gingen de koeien zover aan de kant, dat ik er tussen door kon fietsen.

Het restaurant was voortreffelijk en ik heb dan ook heerlijk gegeten. Voor wie in de buurt komt:  Auberge de la Haute Joux, Bonnevaux. 

Donderdag een lange route van 120km. Het is fris in de ochtend, 13 graden. Pas in de middag gaat het kwik naar 26 graden, net als gisteren. Het gebied van de France-Comte bestaat uit glooiende heuvels en kent veel speciaal aangelegde fietspaden. Ideaal om wat tempo te maken. Met een start om 8:30 was ik alom om 15:10 op de plaats van bestemming: Moulin de Montferney.

Moulin de Montferney is eigendom van een professor in de psychologie. Het is een autodidact en heeft zichzelf het vak van leerbewerking aangeleerd. Op het landgoed stroomt ook een riviertje. Inmiddels is een micro waterkracht centrale goed voor de continue productie van 25kw stroom, welke aan het net geleverd wordt. Het gebouw wordt verward door een industriel hout kachel met een capaciteit van 60kw. Het zwembad wordt verwarmd door zonnepanelen. Het was heerlijk zwemmen bij een watertemperatuur van 27 graden.

De table d’hôte maaltijd was heel gezellig met 11 mensen aan tafel. Het merendeel van de ingrediënten van alle gerechten kwam van de eigen kleinschalige tuin met kippen. Na een tijdje kwam Retinoblastoom aan de orde. Een van de gasten bleek zeer slecht ziend te zijn (5% zicht).

Haar man was een fervent fietser. En samen hadden ze de elektrische tandem ontdekt. Als dank aan de gastvrouw en gastheer trad een echtpaar op met Franse liederen. Hij op gitaar en beiden zang. Al met al een gezellige avond.

Op vrijdag ochtend stond het te regenen. Nadat ik eenmaal ontbeten had en de fiets bepakt, is de regen overgegaan in stortregen. Aangezien de weersvoorspelling niet veel goeds voorspelde ben ik toch maar vertrokken. Na 2,5 km stonden mijn schoenen al vol water. Na 1 uur werd de regen iets minder. De route liep eerst 35km over een oude spoorlijn. Daarna kom je al snel in het duizend meren gebied van de Vogezen. Bij Riejeanne en Roeland aangekomen, had ik geen droog wegdek gezien. Daarom ben ik onderweg slechts afgestapt voor een plasje en het wisselen de batterij. Foto’s heb ik helaas niet gemaakt, omdat ik nat was en mijn handen niet zo meer waren beweeglijk.

Terwijl ik deze blog schrijf ben ik aan mijn laatste week begonnen. Graag wil ik jullie vragen het gespaarde bedrag van €0,25 per persoon per dag voor vrijdag 7 juli te doneren. Zie blog van 6 juni. Dan kan ik bij de borrel op vrijdag tussen 16:00 en 17:00, waarvoor jullie allemaal uitgenodigd zijn, de eindstand bekend maken. De tussenstand van vrijdag 30 juni is €12.264. Ontzettend veel dank hiervoor.

Dit vind je misschien ook interessant: